Krása vyrezávaných koníkov Jána Tatarku

Krása vyrezávaných koníkov Jána Tatarku

 V prvej polovici minulého storočia vyzerali slovenské cesty úplne inak ako dnes. A to nielen povrchom, ale aj zaplnením autami. Vtedy boli ešte v móde kone a konské záprahy. Veľmi dobre si túto dobu pamätá dnes už vyše 80-ročný Ján Tatarka z Banskej Bystrice. Kone si od mala zamiloval a s príchodom jesene života ich začal stvárňovať s pomocou dreva. V jeho obývačke pred stenou s niekoľkým desiatkami vyrezaných koníkov si posedel aj Marcel Páleš. Jána Tatarku sa opýtal, či táto jeho záľuba patrí k detstvu, alebo k neskoršiemu obdobiu života.

Ján Tatarka I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jeho otec bol kočiš a aj malý syn sa do koní zamiloval. Síce prešiel rôznymi záľubami, v seniorskom veku si ho získala drevorezba. Pod rukami Jána Tatarku z Banskej Bystrice sa rodia nádherné drevené koníky, vozy, pluhy a rôzne ďalšie doplnky. Marcel Páleš sedel s Jánom Tatarkom pred stenou zaplnenou jeho výrobkami, a tak sa ho opýtal, či sú medzi nimi aj tie prvé - ním vyrezané - koníky.

Ján Tatarka II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Senior Ján Tatarka z Banskej Bystrice si teda v momentoch, keď sa cíti nesvoj, pomáha aj svojou veľkou záľubou. Tá spočíva v drevorezbe, čiže v krásnych modeloch koníkov, ktoré si ako syn kočiša zamiloval už v detstve.

Foto: Miroslav Trimay

Galéria

Trimay koník.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame