Nové vedecké pracoviská na Žilinskej univerzite

Nové vedecké pracoviská na Žilinskej univerzite

 Včera na Žilinskej univerzite v Žiline oficiálne otvorili dve unikátne pracoviská – Univerzitný vedecký park a Výskumné centrum. Obe boli vybudované s finančnou podporou štrukturálnych fondov Európskej únie v rámci Operačného programu výskum a vývoj. Ich spoločným menovateľom je transfer poznania z akademického prostredia do reálneho života. Aplikovaný výskum má pomôcť zlepšiť kvalitu života aj konkurencieschopnosť regiónu. Ladislav Eliaš sa najskôr porozprával s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Jurajom Draxlerom.

Nové vedecké pracoviská na Žilinskej univerzite I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Univerzitný vedecký park, to sú 4 výskumné oblasti, 15 špičkových výskumných laboratórií,  120 novovytvorených pracovných miest v oblasti výskumu a inovácií. O chvíľu zavítame do inteligentnej budovy Výskumného centra Žilinskej univerzity.


Výskumné centrum od svojho vzniku má za sebou veľa aktivít, napríklad podieľalo sa na rekonštrukcii unikátneho železobetónového mosta v Krásne nad Kysucou, iniciovalo pravidelné stretnutia zástupcov slovenských vedeckých parkov a výskumných centier na Slovensku v rámci významnej konferencie, pracovníci Výskumného centra sa zapojili do súťaže Startupawards 2014, kde s projektom Zemného akumulátora tepla zvíťazili v kategórii Veda. Riaditeľ Výskumného centra - Branislav Hadzima.

Nové vedecké pracoviská na Žilinskej univerzite II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výskumné centrum bude v spolupráci s partnerom projektu, Výskumným ústavom dopravným, pôsobiť ako regionálne centrum aplikovaného výskumu. Vo výskume sa zameriava na oblasti, v ktorých je Žilinská univerzita dlhodobo etablovaná - dopravu, s dôrazom na riadenie, prevádzku, nové materiály, stavby a strojárstvo, inteligentné systémy, ale aj na obnoviteľné zdroje energií.

Galéria

Budova Univerzitneho vedeckeho parku.jpg Budova Vyskumneho centra.jpg Otvorenie UVP.JPG Otvorenie Vyskumneho centra.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame